Ergogeni pripomočki in naš »aktiven« vsakdanjik (I.del)

V zadnjih desetletjih je gibanje prešlo iz svoje privlačnosti ter modnosti v ozaveščenost po zdravem življenju posameznika. Aktivno življenje je tako del vsakdanjika, ki podpira in omogoča družbeno uveljavitev, hkrati pa tudi donosen posel vseh udeleženih v tem procesu. Tehnološki napredek omogoča globlje poseganje v človeški ustroj in ne nazadnje določenemu posamezniku tudi dostopnost do najrazličnejših ergogenih pripomočkov1. Med njih prištevamo vitamine, minerale, beljakovine, aminokisline, kreatin fosfat, eritropoetin, steroidne hormone ter še mnoge druge med katere uvrščamo tudi najrazličnejše narkotike, ki pa imajo kot taki tudi najrazličnejše učinke na posameznikovo telo in zavest.

V sklopu I.dela članka o ergogenih pripomočkih, se bomo posvetili dovoljenim ergogenim pripomočkom, kamor umeščamo tiste, katerih prodaja je v sklopu slovenske zakonodaje dovoljena. Kot takšna se vrši bodisi v različnih trgovinah s športno prehrano, ostalih posrednikov in »prehranskih« poznavalcev, do prodaje preko spleta.

Za začetek lahko omenimo tiste, ki prednjačijo pred vsemi in so tudi najbolj dostopni končnemu potrošniku – belakovine v prahu, bolj znane pod imenom »proteini«, med katere umeščamo sirotkine beljakovine ter različne mešanice sirotkinih, mlečnih in jajčnih beljakovin. Le te »zadovoljujejo« celotno populacijo, in sicer tako mlade najstnike, kot tudi tiste v zrelih letih in najstarejše, upokojence. Nekateri slednji namreč tovrstne izdelke kupujejo zaradi enostavejšega užitja in lažje prebave. V omenjeni razred dostopnih ergogenih pripomočkov lahko umestimo tudi ostale mešanice beljakovin in ogljikovih hidratov skupaj, kot so na primer aminokisline z razvejano verigo – BCAA (esencialne aminokisline2), Kreatin, L-Glutamin, L-Karnitin ter njim ostali podobni izdelki. Omeniti je seveda potrebno tudi tako imenovane »topilce maščob«, bolj znane pod imenom Fat burnerji3, kot tudi različne proteinske čokolade, različne skupine vitaminov in mineralov v prahu ter izotonične napitke.

V nadaljevanju podana tabela opisuje dovoljene ergogene pripomočke kot tudi sam vpliv, v prmeru njihovega prekomernega uživanja, na naše telo.

Tabela ergogenih pripomočkov

DOVOLJENI ergogeni pripomočki OPIS in vpliv prekomernega uživanja
Beljakovine (Proteini) Zaradi mikropoškodb mišičnih vlaken je potrebno zagotoviti elemente za regeneracijo mišic kar dosežemo z dodatkom proteinov. So linearni polimeri aminokislin – aminokisline so osnovni gradniki proteinov. Le ti so produkti z več kot 100 aminokislinami. Prekomerno uživanje beljakovin – več kot jih telo potrebuje, vodi do povečanja telesne maščobe. Tovrsten »pribitek« beljakovin v telesu, ki se hrani v obliki maščob vodi v zamaščenost žil, aterosklerotične spremembe ožilja ter tudi sladkorno bolezen. Preveč beljakovin lahko vodi tudi do okvare ledvic in jeter saj se razgradni produkti beljakovin razstrupljajo v jetrih in izločajo preko ledvic. Prekomerno uživanje tako vodi do kroničnih prebavnih težav kot tudi biokemičnih neravnovesij v tkivih zaradi zakisanja organizma, težav s sklepi, izgube kostne mase in tudi do osteoporoze.
BCAA (Branched-chain Amino Acid) Esencialne aminokisline z razvejano verigo kamor sodijo levcin, izolevcin in valin (športnikom znane kot BCAA), s stimuliranjem hormona inzulina pospešujejo sintezo proteinov. Te aminokisline sestavljajo eno tretjino mišičnih proteinov. Ti prehranski dodatki pripomorejo k povečanju oziroma razvoju mišične mase. Tako kot prej navedeno v sklopu beljakovin velja tudi pri pretiranem uživanju BCAA.
HMB (Hidroksi Beta Metilbutirat) Je derivat aminokisline L-Leucin. Pospešuje sintezo proteinov, povečuje izkoristek aminokislin in preprečuje razpad telesnih proteinov. Tako kot prej navedeno v sklopu beljakovin velja tudi pri pretiranem uživanju HMB.
Kreatin Odkrili so ga že davnega leta 1800. Sodeluje v procesu nastajanja molekul adenozin trifosfata – ATP, katerih funkcija je prenos kemične energije v celicah ter posledično zagotavljanje energije mišičnim celicam. Ker kreatin veže v mišicah vodo iz telesa, vodi posledično do dehidracije telesa. Pri tem se povečuje tudi možnost okvare ledvic in jetr. V nekaterih primerih uživanje kreatina povzroča tudi diarejo.
L-Glutamin Aminokislina, ki predstavlja večji delež prostih aminokislin v mišicah. Pomembna je za razgradnjo mišic ter vzdrževanje mišične mase in moči. Spodbuja tudi izločanje rastnega hormona, ki pomaga presnavljati maščobno tkivo. Tako kot prej navedeno v sklopu beljakovin velja tudi pri pretiranem uživanju L-Glutamina. Le ta v svoji strukturi vsebuje višjo koncentracijo dušika, zaradi česar pri razgradnji beljakovin nastajajo previsoke koncentracije amoniaka, ki pa se v presežku kopiči v ledvicah in povzroča njihovo vnetje ter na daljši rok tudi do kronične okvare ledvic.
L-Karnitin Eden izmed najbolj poznanih »fat burnerjev«, ki sodeluje pri izgorevanju maščob. V sklopu metabolizma sodeluje pri prenosu maščobnih kislin iz citosola v mitohondrij, kar ima za posledico razpad lipidov in nastanek energije. Študije in raziskave ne potrjujejo škodljivega učinka dolgotrajnejšega uživanja L-Karnitina, lahko pa povzroča slabost in ali bruhanje.
Fat Burnerji Pospešujejo izgorevanje maščob. Prekomerno uživanje oziroma predoziranje Fat Burnerjev lahko povzroča vrtoglavico, glavobol, dehidracijo, vodi do povišanja krvnega tlaka, krčov in tudi do bolečin v prsih.
Proteinska čokolada (Protein Bar) Proteini so gradbene enote mišic kot že prej omenjeno, med tem ko čokolada sama vsebuje glukozo ki je energija za mišice.
Različni vitamini (C, B kompleks, D, A,…) Med samo vadbo se poraba vitaminov katerih vloga in učinkovitost je raznolika, poveča. Tovrstno povečano izgubo nadomestimo z zaužitjem tovrstnih ergogenih pripomočkov. Ob pretiranem zaužitju vitaminov se pojavi hipervitaminoza kar lahko vodi do slabosti, utrujenosti, poškodb jetr, bolečin v sklepih, tromboze, nevropatije (poškodbe živcev perifernega živčnega sistema) in še mnogih drugih okvar. Pri ženskah v nosečniškem stanju lahko vodi tudi do abnormalnega razvoja zarodka.
Različni minerali (Magnezij, Kalij, Kalcij, Natrij, Klor, Želzo, Krom, Selen, Cink,…) Minerali so potrebni za pravilno delovanje mišičevja, skeleta in živčevja. Pomembni so pri kontrakciji mišic, za vzdrževanje vode v telesu, pri prenosu kisika, kot antioksidatni, pri uravnavanju količin hormonov, pri metabolizmu glukoze, itd. Med vsemi minerali v mišičah prevladujeta magnezij in kalij. Slednji sodeluje pri kontrakciji mišic, med tem ko je magnezij pomemben za prenos informacij med živci in mišicami. Lastnosti ostalih so;   –          Kalcij je ključen za začetek mišičnega krčenja, –          Natrij in Klor sta med vadbo pomembna za vzdrževanje vode v telesu, –          Železo je pomemben pri prenosu kisika po krvi, –          Krom je pomemben pri metabolizmu glukoze, –          Selen deluje kot antioksidant, –          Cink uravnava količino testosterona.
Izotonični napitki in ogljikohidratni napitki Uporabljajo se za zadoščanje potreb organizma po energiji, elektrolitih, vitaminih in mineralih.

1.Med ergogene pripomočke štejemo tiste športne dodatke, ki ob določeni telesni vadbi sami neposredno povečujejo telesno zmogljivost.

2. Esencialna aminokislina pomeni, da jo človeško telo samo ne more proizvesti, zato jo mora prejeti s hrano.

3. Fat Burnerji v večini vsebujejo več različnih sestavin med katerimi pa je ena izmed glavnih sestavina L-karnitin

Literatura:

Stout, J. R. et al. (2008). Essentials of Creatine in Sports and Health. Totowa, New Jersey: Humana Press.

Bucci, L. R. (1995). Nutrition Applied to Injury Rehabilitation and Sports Medicine. Boca Raton, Florida: CRC Press.

Boyer, R. F. (2005). Temelji biokemije. Ljubljana: Študentska založba.

Gropper, S. S., & Smith, J. L. (2012). Advanced Nutrition and Human Metabolism. Belmont, USA: Wadsworth Cengage Learning.

Objavljeno v reviji Polet, petek, 22.2.2013

FormaNatura

Miha Šumak