Kako začeti z vadbo – Izbira fitnes centra oziroma telovadnice

Vsak začetek je težek, enako lahko velja tudi za vadbo v fitnes centru ali telovadnici – v sedanjem času bolj poznano pod imenom GYM.

Marsikateremu začetniku se ni enastavno odločiti za vadbo, saj to zahteva napor in določeno mero poguma. Večini se niti ne sanja kje in kako začeti, oziroma kaj sploh pričakovati. Pogosto je prisoten tudi strah, da bo težko. Vsekakor gre za veliko dejavnikov, ki vplivajo na uspešen začetek in marsikdo si premisli, še preden naredi prvi korak. Od tistih, ki se za vadbo le odločijo, pa jih veliko odneha kmalu po upadu začetnega zagona.

Ponavadi ljudje vedo, kaj želijo ali pa vsaj tako mislijo. Večinoma gre za običajne želje: izguba odvečnih kilogramov, ki so se nabrali skozi leta slabega gospodarjenja s telesom, preoblikovanje telesa, pridobitev mišične mase, dvig splošne forme. Do tu je vse vredu, problem nastopi, ker po večini nimajo recepta (znanja), kako to (varno) doseči.

Na tem mestu se moramo vprašati ali se bomo do rezultata poskušali prebiti sami ali pa bomo za pomoč najeli usposobljenega strokovnjaka. Ta odločitev bo poleg lokacije vplivala na izbiro fitnes centra, GYMa, studia, ipd. Zavedati se moramo, da bo lokacija eden ključnih dejavnikov, ki bo vplival na to ali bomo z vadbo na dolgi rok tudi vztrajali. Če bo ta izven vsakodnevnih poti in bo tako predstavljala logističen problem, obstaja v večini primerov velika verjetnost, da bomo slej kot prej vadbo opustili. Torej bomo za začetek izbirali med centri v naši okolici, oziroma takimi, ki so na naši poti npr. v službo in nazaj.

Poleg lokacije je potrebno upoštevati še dva sklopa dejavnikov. Prvi sklop so prostor, opremljenost in osebje. Drugi sklop je pomemben v primeru, da se bomo odločili vaditi ob pomoči strokovnjaka -osebnega trenerja.

PRVI SKLOP: PROSTOR, OPREMA, OSEBJE

Ko smo izbrali center, ki nam lokacijsko odgovarja, je priporočljivo, da ga pred končno odločitvijo najprej preizkusimo. Skoraj vsi praviloma omogočajo brezplačen prvi obisk. Navsezadnje gre za izbiro prostora, kjer bomo naslednje mesece (ali celo leta) preživeli nekaj ur tedensko, zato je prav, da to izkoristimo in se prepričamo ter razblinimo svoje dvome.

Izberimo prostor, kjer se bomo dobro počutili. Ponavadi že takoj začutimo, če ima ta »dobro energijo«. Bodimo pozorni, kako se počutimo, ko v prostor stopimo, ali »diha«, ima dovolj svetlobe (če je možno naravne) in primerno zračenje. Zelo pomembna je čistoča vadbene površine, kot seveda tudi higiena garderob, tušev in sanitarij.

Klasični fitnes centri danes povečini razpolagajo z modernimi trenažerji oz. fitnes napravami, ki so primernejši predvsem za začetnika, ki nima naučenih osnovnih gibalnih vzorcev. Kljub temu je zelo priporočljivo, da na začetku poiščemo pomoč pri dežurnemu strokovnjaku, ki nam bo pokazal uporabo naprav in po možnosti sestavil osnovni vadbeni program, ki bo skladen z našimi sposobnostmi in cilji. Na dobro počutje vpliva tudi osebje centra, ki mora biti prijazno in strokovno, ter biti v primeru potrebe po pomoči vedno na voljo.

DRUGI SKLOP: VADBA Z OSEBNIM TRENERJEM

Zelo priljubljene so v zadnjih letih postale telovadnice brez klasičnih fitnes naprav ali tako imenovani »GYMi«. Za tovrstno obliko vadbe se ponavadi odločajo začetniki oz. posamezniki, ki si za pomoč izberejo osebnega trenerja. Nekateri izmed teh omogočajo celo vadbo izključno ob spremstvu trenerja in tako samostojen obisk vadečega ni možen. Tak koncept ima svoje prednosti, saj je praviloma število vadečih manjše, kvaliteta storitev na višjem nivoju, treningi pod nadzorom usposobljenega strokovnjaka pa so učinkovitejši, varnejši in posamzniku prilagojeni. Slednje je za začetnika ključnega pomena!

Ne glede na to, kaj od naštetega nam je bližje, je priporočljivo, da pred pričetkom vadbe posvetimo svoj čas tudi za raziskavo telovadnic oz. fitnes centrov, ki smo jih uvrstili v ožji izbor. Tudi ko kupujemo nov televizor najverjetneje ne stopimo kar v najbližjo trgovino in vzamemo s police prvega, ki nam pride pod roko, pač pa se o sami izbiri prej dobro pozanimamo, kaj ne? Nič drugače naj ne bo tu, ker pa gre za naše zdravje, moramo biti še toliko bolj »zahtevni«. Svetujem, da pred izbiro osebnega trenerja (in posledično vadbenega centra, kjer ta deluje) opravimo več posvetov in po možnosti uvodnih treningov. Tako bomo dobili občutek, kako poteka trening v dotičnem okolju, kakšna je njegova dinamika, čistoča, itd. Premalo ljudi se pred pričetkom sodelovanja z osebnim trenerjem pozanima o njegovi usposobljenosti (formalna izobrazba, licenca za opravljanje dejavnosti, izkušnje, priporočila, idr.). Predlagam, da s trenerjem opravita uvodni trening, kjer bo trener dobil osnovne informacije o vašem trenutnem stanju in tako lahko svetoval o izbiri nadaljnih korakov (tip treninga, pogostnost…), vi pa boste dobili občutek ali vam njegov način dela ustreza.

Začetek vadbe in izbira fitnes centra za popolnega začetnika ni enostavna. Ne vemo, kam se obrniti, kako začeti, kaj in kako početi, da bomo dosegli svoje cilje. Če le-te (cilje) jasno poznamo smo že na dobri poti. Od tu naprej bomo poiskali centre z ustrezno lokacijo in primernim osebjem. Ni nujno, da nam bo »pravi« center najbližji. Čisto mogoče, da se bomo morali do njega zapeljati kak kilometer dlje. Tu je seveda tudi finančni vidik. Cene kart se razlikujejo, in ponavadi dobimo tisto, kar plačamo. Obstajajo seveda tudi izjeme. Enako je pri izbiri osebnega trenerja, kjer najcenejša izbira večinoma ni najpreudarnejša. Pomembno je, da nam ustrezajo zgoraj našteti dejavniki in da v primeru dela s strokovnjakom izberemo pravo osebo. Le tako bomo z vadbo vztrajali in dolgoročno zastavljene cilje tudi dosegli.

FormaNatura

Grega Engelman