Infrardeča savna in njeni pozitivni učinki

Sprostitev ob današnjem napornem delovniku je vsekakor dobrodošla, v kolikor že ne celo nujna. Poleg različnih oblik aktivnosti so med priljubnejšimi tudi masaže in savne. Slednje so nam poznane že izpred več tisoč let, odkar je prisotno izkoriščanje vode v namen užitka in terapevtskih namenov še s strani davnega bizantinskega in skitskega cesarstva.

Nič nenavadnega, da je savna zaradi svojega edinstvenega izkustva popularna že več tisoč let ter v zadnjih desetletjih tudi vse bolj uveljavljena širom sveta. Poleg bolj znane finske in turške savne je v ospredje prišla tudi »novodobna« infrardeča savna. Za slednjo zanimanje iz leta v leto narašča, saj nudi poleg sprostitve tudi številne zdravilne učinke.

Infrardeča savna deluje v obliki elektromagnetnega valovanja, pri čemer je dolžina valovanja daljša od svetlobe ter krajša od radijskega valovanja – nekaj podobnega lahko zasledimo tudi v porodnišnicah, kjer takoj ob porodu novorojenčka izpostavijo tovrstni grelni napravi.

Infrardeče valovanje spada med neionizirajoče sevanje, kar pomeni, da tovrstno sevanje ne ionizira atomov ter posledično spremeni strukturo molekul ter trajno poškoduje naše celice kot se to zgodi v primeru ionizirajočega sevanja. Med slednje spadajo na primer rentgenski X-žarki, Gama žarki z mnogo višjo energijo valovanja in ultravijolični žarki.

Vir: S. Capellini, 2012.

Infrardeča savna povzroča povečane vibracije molekul v človeškem telesu ter posledično globoko segrevanje telesa. Telo segreva od znotraj navzven in doseže od dva do trikrat močnejše znojenje, kot ga dosežemo pri drugih načinih savnanja. Tako kot pri drugih je tudi njen namen pregretje telesa, znojenje ter posledično odstranjevanje škodljivih snovi iz telesa, spodbujanje presnove, čiščenje kože in krepitev imunskega sistema ter regeneracija mišic. Ker pa so temperature občutno nižje kot pri ostalih savnah, saj ogreva neposredno (ne ogreva vmesnega zraka) je posledično manjša tudi obremenitev za srce in ožilje.

Tovrstno obsevanje se uporablja tudi v primeru lajšanja raznih bolečin, poškodbah mišic kot tudi revmatičnem artritisu, njeno uporabo pa je mogoče zaslediti tudi pri fibromialgiji – bolezensko stanje, ki se kaže kot zunajsklepni revmatizem, pri katerem je posameznik močno utrujen in občuti bolečino tako v mišicah kot tudi vezeh, in kitah. Ker infrardeče valovanje ne vpliva ter povečuje vlage zraka pa za razliko od ostalih savn ne vpliva na dihala. Zaradi normalne temperature kot tudi vlage zraka pa je seveda v njej bolj vzdržno kot pri ostalih.

Tovrstno savnanje, ki lahko traja tudi do nekje 35 minut in je skoraj dvakrat daljše od »običajnega« načina savnanja, je priporočljivo tudi pred samo masažo saj še bolj globinsko ogreje mišice, jih predhodno sprosti ter je posledično masaža zaradi tega še učinkovitejša.

Njeni pozitivni učinki infrardeče toplote se kažejo tudi pri težavah s kožo, kot so na primer akne, ekcemi – izpuščaji, psoriaza oziroma luskavica in celulit. Potenje, ustvarjeno s tovrstno toploto, odstranjuje odmrle celice kože in izboljšuje tonus ter elastičnost kože.

Posebno priporočljiva je tudi za aktivno populacijo. Znanstvene študije dokazujejo tudi, da infrardeča savna zaradi učinkovitega prodora toplote (nekje od 35 do 50 °C ter vlažnosti zgolj od 25 do 35 %) bistveno izboljša čas regeneracije po naporu saj blagodejno vpliva na nevromišični sistem kot tudi maščobno tkivo. Prav tako izzove antioksidativno obrambo in poveča stabilnost ter obnavljanje membrane eritrocitov. Na tak način preventivno pozitivno in blagodejno učinkuje na celotno telo.

Navkljub vsemu pa je treba paziti tudi pri infrardeči savni. Kot pri drugih se tudi tu telesna temperatura po sicer daljšem savnanju – približno 30 minutnem savnanju, dvigne za okoli 2 °C. Kakršnokoli pretirano daljše savnanje se zatorej odsvetuje.

Tako kot drugje so tudi tukaj prisotne kontraindikacije. Savnanje ni priporočljivo na primer pri akutnih poškodbah, odsvetuje se ženskam v nosečem stanju ali v času menstrualnega cikla kot tudi pri ljudeh s prirojeno motnjo strjevanja krvi – hemofilija. Odsvetuje se jo tudi osebam, ki imajo resne težave srca in ožilja, rakava obolenja, nalezljive bolezni, so epileptiki, imajo kovinske vsadke in navsezadnje mlajšim osebam oziroma otrokom – pozno otroštvo (od 9 do 12 let).

Pozitivni učinki so zagotovo prisotni tudi pri ostalih načinih savnanja in le teh ne smemo zanemariti, vendar pa so dokazano zagotovo bolj terapevtsko učinkoviti v sklopu infrardeče savne. Seveda ob vseh pozitivnih učinkih ne pozabimo tudi na svojo redno fizično aktivnost in ostale načine sproščanja, saj bomo le s kombinacijo vsega omenjenega živeli bolj zdravo!

Literatura:

Capellini, S. (2012). The Complete Spa Book for Massage Therapists. Boston: Cengage Learning

Watson, B. & Smith, L. (2009). The Detox Strategy. New York: Simon and Schuster Publishing

Vatansever, F. & Hamblin, M. (2012). Far infrared radiation (FIR): its biological effects and medical applications. Boston: Wellman Center for Photomedicine.Najdeno 3.decembra 2018 na spletnem naslovu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23833705

Mero, A. et al. (2015). Effects of far-infrared sauna bathing on recovery from strength and endurance training sessions in man. Jyväskylä: Department of Biology of Physical Activity.Najdeno 4.decembra 2018 na spletnem naslovu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26180741

FormaNatura

Miha Šumak