Refleksoterapija oziroma refleksologija

Je del alternativne medicine ter oblika zdravljenja s pomočjo obdelave stopal, dlani kot tudi ušes. Slednja se uporablja malokrat, med tem ko sta bolj uveljavljena refleksna masaža dlani in stopal. Na Kitajskem, Indiji kot tudi Egiptu je tovrstna oblika masaže znana že več tisoč let, na kar nas opozarjajo že več kot 4.000 let stare stenske poslikave v katakombah v Saqqarhu.

Utemeljitelj moderne refleksoterapije je diplomirani otorinoralingolog iz Amerike, William H. Fitzgerald, ki je odkril, da so tovrstno terapijo uporabljali domorodci srednje in severne Amerike. Določil je 10 kanalov povezanih z določenim delom telesa, ki potekajo od temena vse do konic prstov na rokah in nogah. Človeško telo je tako vertikalno razdelil na dva para petih con, ki potekajo na obeh straneh ekstremitet. V nadaljevanju je Kanadska fizioterapevtka Eunice D. Ingham posvetila svoje delo ne zgolj telesnim conam kot W.H. Fitzgerald, temveč bolj osredotočeno področju refleksnih con stopal – napisala je tudi knjigo z naslovom Zgodbe stopal (angl. Stories the Feet Can Tell) s katero je tovrstno obliko masaže predstavila širši javnosti.

Refleksna masaža stopal je naravna tehnika zdravljenja oziroma terapevtski proces pri katerem s pritiskanjem na refleksne cone izzovemo proces ter posledično impulz – navadno močno kratkotrajno delovanje in vzburjenje. Tako s pritiskanjem in masiranjem reflesnih področij na stopalih vplivamo na sproščanje in ravnovesje celotnega telesa. Njena velika prednost je tudi v tem da jo lahko prakticiramo na sebi kjerkoli in kadarkoli, saj ne potrebujemo nobenih priprav, zgolj gibljivost, da si približamo svoje stopalo ter pričnemo s samomasažo.

Tovrstna masaža naj bi trajala nekje do 60 minut ter vključevala namakanje stopal (10 minut), masiranje ene noge (25 minut), masiranje druge noge (25 minut). Tako kot pri vsaki masaži je seveda tudi pri refleksoterapiji možnost kontraindikacij. Tako se masaža ne sme izvajati kadar so prisotne infekcijske in vročinske bolezni, akutna žilna in limfna vnetja, bolezni, ki zahtvajo operativni poseg, atrofija stopala, gangrena ali glivična obolenja, rizična nosečnost, diabetično stopalo, osteoporoza, astmatični napadi, epilepsija, ipd. Seveda je priporočljiva kot preventivna metoda ter posledično za vzdrževanje zdravja. Pomaga namreč pri težavah žlez z notranjim izločanjem, hrbtenico, raznimi kožnimi obolenji (ekcemi, izpuščaji,luskavica, idr.), z nespečnostjo, zaprtjem, glavoboli. Z njo pozitivno vplivamo na pljuča saj pospešujem izločanje CO2, astmo, na sečevod in mehur saj pospešuemo izločanje urina, žolčnik, ter s pospeševanjem izločanja blata in prebavo tudi na črevesje. Njen pozitiven vpliv je tudi zmanjšanje živčnosti kot tudi mišične napetosti, vplivamo pa tudi na jajčnike in maternico ter posledično na težave z zanositvijo.

Nekaj con na stopalih s katerimi lahko sprostimo in uravnovesimo celotno telo – vsak del telesa se odziva na natančno določeno točko na stopalih, je podanih v nadaljevanju.

Poleg zgoraj omenjenih con, jih je še veliko preostalih, ki jih tukaj ni omenjenih kot na primer cone limfe, cone posameznih zob, idr. Ker je enostavna in učinkovita tehnika in povzroča le malo stranskih učinkov, je uporabna za vse generacije, seveda s predhodnim posvetom reflksoterapevta in stranke.

Literatura:

Schaefer, M. (2008). Reflexology Massage. New York: Sterling Publishing Co.

FormaNatura

Miha Šumak